Upgrade je terras met een terrasoverkapping

Als je meer uit je terras wil halen, zodat je ook in de herfst en lente in de buitenlucht kan genieten, is het tijd voor een upgrade. Voor de wat koelere lentedagen of net zonnige herfstdagen is een terras met overkapping ideaal. Zo kan je het hele jaar door genieten van leuke barbecues met vrienden of familie of een aperitief met de zon op je snoet. Trek jij ook naar buiten?

Welke overkappingen bestaan er?

De meeste Belgische terrassen bestaan uit een tuinset, een houten afscherming van de buren en een parasol. Heerlijk voor in de zomer, maar wanneer de temperatuur onder 20 graden zakt, kruipen we met z’n allen naar binnen. De oplossing om ook van je terras te genieten bij kouder weer? Een overkapping of een pergola. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een pergola in hout, waarop je een klimplant laat groeien of een stoffen doek plaatst. Dat is erg idyllisch en perfect voor een beetje schaduw in de zomer, maar zo’n pergola is niet echt voorzien op het Belgische weer. Een pergola in aluminium is daarom een beter idee voor de noordelijke contreien: met een oprol doek of lamellendak en afsluitingen zoals screens en houten of glazen schuifwanden houd je de warmte vast. Door de aluminium constructie kan je je terras bovendien ook voorzien van ingebouwde verlichting, luidsprekers, elektriciteit en verwarming. Daarnaast neemt een aluminium constructie bijna geen natuurlijk licht weg, aangezien je het oprol doek ook open kan houden of kan kiezen voor een lamellendak waarbij de lamellen volledig autonoom bewegen. In dat geval kantelen de lamellen om de paar minuten een beetje om jou in de winter een maximale daglichtinval te bezorgen. En in de zomer geniet je van de ideale hoeveelheid schaduw, op elk moment van de dag.

Hoe richt je je terras in?

Om volop te genieten van je terrasoverkapping, neem je best je inrichting ook onder de loep. Voorzie je terras met een lounge met waterafstotende kussens en een grote houten tafel met banken en stoelen… Een waterafstotend tapijt, lampionnen, extra fleece dekentjes en wintervaste planten maken je terras helemaal af. Als je nog ruimte over hebt, is een buitenkeuken en een zwemvijver een echte surplus voor de perfecte tuin- en terrasbeleving.

Organiseer een winterbarbecue

Nu je terras helemaal weatherproof is, kan je een fantastische winterbarbecue hosten. Onder je pergola plaats je lekkere snacks, kussentjes, fleece dekens, en uit de ingebouwde luidsprekers klinkt kerstmuziek. Wat verderop steek je de barbecue aan en breid je je terras uit met een vuurkorf zodat iedereen kan genieten van gesmolten marshmallows en een warme chocomelk. Met een dik paar handschoenen, een lekkere glühwein en een warm vuurtje, wanen jij en je vrienden zich op de kerstmarkt. Wat wens je nog meer voor 2023?