Isoleren? Vergeet je ramen en deuren niet! 

Met de huidige energieprijzen is renoveren en investeren in goede isolatie geen overbodige luxe. Dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie zijn uiteraard een logische keuze en maken al meteen een gigantisch verschil. Maar ook ramen en deuren pak je best aan. Want zelfs in een goed geïsoleerde woning kan je letterlijk het geld langs ramen en deuren naar buiten gooien. Maar waar let je dan best op als je nieuwe ramen en deuren kiest? Welke materialen zijn er op de markt? En wat is de beste keuze? We zetten het allemaal even op een rijtje. 

Help! Wat is de beste keuze? 

Heel wat criteria bepalen hoe je nieuwe ramen en deuren eruit moeten zien. De stijl van je huis, de grootte van je ramen, je budget… Doorgaans kom je dan bij een compromis waarbij al die factoren al dan niet zwaarder doorwegen. Wil je de authentieke look van je woning behouden of ga je voor een moderne upgrade waarbij je de oudere stijl van de gevel combineert met strakke aluminium deuren en bijhorende ramen? Heeft je woning grote raampartijen en wil je vooral investeren in hoogrendementsglas? Of is de algemene isolatiegraad doorslaggevend voor jou en geef je graag wat meer uit aan ramen die over de hele lijn zo laag mogelijk scoren qua U-waarde? 

U-waarde zei u? 

Wanneer we het over de isolatiewaarde van ramen en deuren hebben, hoor je vaak de term U-waarde. Dit getal geeft aan hoe hoog de isolatiegraad van een raam of deur is. Het is een combinatie van de isolatiewaarde van het glas, uitgedrukt in Ug-waarde, en het kozijn, uitgedrukt in Uf-waarde. Hoe lager die getallen, hoe beter het geheel isoleert. 

Living in a material world

Het materiaal van je raamkozijn is van groot belang. Wil je de hoogste isolatiewaarde, dan zijn pvc ramen en deuren de beste keuze met een gemiddelde U-waarde van 1,8. PVC zag er vroeger goedkoop en plastiekerig uit, maar die tijden zijn lang vervlogen. Tegenwoordig heb je PVC-kozijnen in allerlei kleuren en vormen. Heb je een oudere woning en wil je graag de originele look zoveel mogelijk behouden, dan is hout the way to go met een U-waarde van gemiddeld 2.4. Hou er wel rekening mee dat hout een levend materiaal is en dus ook onderhoudsintensief is. Wil je lang genieten van die mooie houten ramen en deuren, dan moet je er op tijd de nodige aandacht aan schenken. Wat isolatiewaarden betreft, wordt hout op de voet gevolgd door aluminium. Aluminium ziet er vooral strakker uit dan hout en is duurzamer dan PVC. De uiteindelijke keuze van je nieuwe ramen zal vooral bepaald worden door jouw smaak en budget.