Hoe je een een werkomgeving inricht voor meer productiviteit

Vrolijk naar het werk? Er is niets vermoeiender dan een stoffig, saai en onpersoonlijk kantoor. Gegarandeerd dat je personeel niet met de ‘volle goesting’ naar het werk komt als er geen aandacht wordt besteed aan de inrichting. Werkruimtes moeten én kunnen het beste uit mensen te halen. Hoe? Dat lees je hier. 

Set your goals

Als je het kantooropstelling zo inricht dat er een zakelijke sfeer hangt, maar toch voelbaar is dat er geleefd mag worden en creativiteit een plek heeft, dan creëer je een energieke omgeving. Hoe je dat precies doet? Hier zijn we weer: doelen! Voordat je begint met inrichten, moet je eerst bepalen wat het doel van je kantoor is. Wil je een besprekingsruimte die ervoor zorgt dat de medewerkers productief en efficiënt kunnen werken? Of wil je een ontspannen, gezellige werkomgeving die creativiteit stimuleert? Als je dat doel hebt bepaald, kun je starten met het inrichten. 

Meubilair en verlichting

Laten we in eerste instantie al eens kijken naar kleurgebruik. Kies een rustig kleurenpalet met lichte tinten. De meubels, zoals een in hoogte verstelbaar bureau zijn mooi in sommige ruimtes, andere ruimtes vragen dan weer wat speelser meubilair. Vermijd te donkere, zware meubels en ga voor leuk, modern meubilair dat past bij het kantoor. Veel lichte, functionele meubels, zoals bijvoorbeeld een lange werktafel, werken heel goed. Verder is verlichting een belangrijk onderdeel van de inrichting. Dat is het in elke ruimte, maar in een kantoor des te meer.  Zorg dat de verlichting aangepast is aan de functie van de ruimte. Voor een meetingroom wil je liever zacht, diffuus licht hebben. Voor een creatieve ruimte kun je kiezen voor een meer dynamische, heldere verlichting. Zeg dus zeker niet zomaar licht tegen een lamp, geen enkel licht is hetzelfde. 

Decoratie en posters

Veel mensen werken momenteel van thuis uit, dus een kantoor dat goed is ingericht is belangrijk. Naar kantoor komen moet op alle vlakken een meerwaarde zijn. Zorg voor comfortabele bureaustoelen, kijk eens voor een hoekbureau online en voorzie geschikt licht. Decoratie is een belangrijk element dat de creativiteit op kantoor kan maken of kraken. Wees ook niet bang om kleur toe te laten in je decoratie. Hoe visueel aantrekkelijker de omgeving is, hoe meer energie en motivatie je medewerkers krijgen om hun werk te doen. Het is een feit dat een mooie, toffe werkplek je productiviteit verhoogt. Hang daarom leuke posters of kunstwerken op, zet wat leuke planten en gebruik planken om boeken en trofees neer te zetten. Maar kijk uit met te veel; trop is trop. Een overload aan decoratie en rommel kan de ruimte verzwaren. Wil je zeker zijn dat je een geslaagde keuzes maakt? Ga eerst eens te luisteren bij je personeel, hoe zien zij het?