Gezonder koken? Begin met een keuken make-over!

Met wat geluk houd jij je goede voornemens nog wel even vol. En als dat niet het geval is: het is nooit te laat om ze weer op te pikken. Wat ons betreft, mag dat zelfs in december. Misschien heb je jezelf wel voorgenomen dit jaar de take-away maaltijden en frituurbezoekjes wat te beperken en meer zelf lekker vers te koken? Wist je dat je dat voornemen veel gemakkelijker haalt door je keuken een make-over te geven? Deze twee keukenstijlen werken perfect voor would-be chefs!  

Je keuken in ‘t nieuw 

Niets vervelender dan lekker vers willen koken en dan elke dag in een rommelige keuken te staan, met misschien wel een kookvuur dat hapert, kasten met te weinig opbergruimte of onvoldoende werkblad om al dat lekkers op klaar te maken. 

Stap één bij ‘meer vers koken’ is dus je keuken eens goed onder de loep nemen en kijken of het niet hoog tijd is om er iets aan te doen. Heb je voldoende bewegingsruimte? Is de koelkast nog groot genoeg (want meer groenten en fruit nemen extra plaats in)? Heb je voldoende werkblad om groenten te snijden en kan je het afval gemakkelijk kwijt? Al deze dingen die vroeger misschien voor frustraties zorgden, kan je nu aanpakken.  

Alles binnen handbereik

In een eigentijdse keuken heb je alles binnen handbereik zonder dat je toestellen voor een rommelig zicht zorgen. Want geef toe: die keukenrobot of soepmaker gebruik je nauwelijks als hij niet in het zicht staat, toch? Met hun strak design en focus op technologie en comfort zijn moderne keukens perfect uitgerust om elke dag een gezonde maaltijd op tafel te toveren. Denk bijvoorbeeld zeker aan een stoomoven, waarmee je vlees, vis en groenten heerlijk knapperig klaarmaakt zonder vitamineverlies. Door het strakke design van zo’n moderne keuken, heb je ook veel minder de neiging spullen te laten slingeren op het werkblad – en dat nodigt dan weer uit om meer te koken! 

Net als op restaurant

Wil je er echt voor gaan en heb je je bijvoorbeeld ingeschreven voor een kookcursus? Ga dan all the way met een industriële keuken. In deze keukens staan werkgemak en een strakke, stoere look centraal. Denk aan een grote Amerikaanse koelkast waarin je je weekvoorraad mealprepping maaltijden kwijt kan. Of extra brede ovens die beantwoorden aan al je wensen als het om bakken gaat. In zo’n industriële keuken worden vooral stevige, onverslijtbare materialen gebruikt. Ideaal dus voor wie dagelijks achter de potten staat! 

Uiteraard kan je ook met kleine ingrepen de functionaliteit van je keuken een pak verhogen. Bekijk eens goed wat je op het werkblad bewaart en stop in kasten en lades wat je niet dagelijks gebruikt. Geef je spatwand een likje verf, vernieuw je kookvuur en ga voor een grotere koelkast. En last but not least: zorg dat je groenten en fruit altijd in het zicht staan – een dagelijkse reminder om die voornemens deze keer wél vol te houden!