Je woning verkopen, hoe gaat dat?

Wanneer je niet meer tevreden bent met je huidige woning, of de wijk waar deze in staat, is het een optie om te gaan verhuizen. Op zoek gaan naar een nieuwe woning is 1 ding, het verkopen van je huidige woning is een ander verhaal. Niet alleen wil je ervoor zorgen dat je woning zo goed mogelijk in de verkoop gaat, maar je moet daarnaast ook het nodige inpakken en regelen voor je nieuwe woning. Hoe het verkopen van je woning gaat, vertellen wij je in dit artikel.

Ga op zoek naar een regio gebonden vastgoedmakelaar

Uiteraard begin je met de zoektocht naar een vastgoedmakelaar. Deze helpt je namelijk om je woning zo goed mogelijk te verkopen en neemt je veel werk uit handen. Hierbij kun je denken aan het promoten van je woning en de overdracht. Ben je benieuwd wat je woning waard is? Dan kun je ook een gratis waardebepaling doen. Op die manier weet je direct wat jouw huis waard is, en waarvoor je hem te koop kunt zetten. Houd er wel rekening mee dat een makelaar zelf ook altijd kosten bij je in rekening brengt, zoals de opstart,- advertentie- en intrekkingskosten.

Het bepalen van de prijs die je voor je woning wilt, doen jullie samen met de makelaar. Hij kan je adviseren over de verkoopstrategie en zo tot een bepaald bedrag komen. Wel hangt de vraagprijs natuurlijk nauw samen met hoe snel jij je woning verkoopt; een lager bedrag verkoopt veel sneller dan een (te) hoog bedrag.

Woningbezichtigingen, een bod en de compromis

Nadat al het papierwerk met de makelaar is geregeld en de woning in de verkoop is gegaan, zullen er ook bezichtigingen plaatsvinden. Hierbij is het belangrijk dat het hele huis schoon, netjes en opgeruimd is. Zorg er ook voor dat persoonlijke spullen, zoals gezinsfoto’s, zoveel mogelijk zijn opgeruimd. Op die manier kunnen de kijkers niet afgeleid raken, en zich echt concentreren op de woning zelf.

Na een bezichtiging kan het zijn dat er een bod wordt uitgebracht. Samen met je makelaar bepaal je dan of dit bod goed genoeg is om op in te gaan. Zijn jullie akkoord met het openingsbod? Dan kan er een tegenbod gedaan worden en zijn jullie officieel in onderhandeling.

Op het moment dat het bod door de andere partij wordt geaccepteerd, zal de makelaar een compromis opstellen. Deze dient getekend te worden zodat hij naar de koper gestuurd kan worden. Op het moment dat de voorwaarden zijn verlopen en de officiële bedenktijd is verstreken, is je woning verkocht onder voorbehoud. Is alles in orde? Dan gaan jullie naar de notaris voor het tekenen van de akte van verkoop, overhandig je de sleutels aan de nieuwe bewoners en is je woning officieel verkocht.