Boost je immuunsysteem met de juiste supplementen

Goed zorg dragen voor jezelf was nog nooit zo belangrijk. Een sterk immuunsysteem is daarbij essentieel. Want dat systeem verdedigt je immers tegen allerhande ziektes en infecties. We leggen hieronder uit hoe je je immuunsysteem onder andere kan boosten met supplementen.

Hoe werkt je immuunsysteem?

Je immuun- of afweersysteem verdedigt en beschermt je lichaam tegen interne en externe ziekteverwekkers. Je immuunsysteem bevindt zich o.a. in je bloed, lymfestelsel, huid, darmen en luchtwegen. Al deze onderdelen communiceren met elkaar en hebben als doel bedreigingen voor jouw lichaam onschadelijk te maken. Je begrijpt dus dat het op peil houden van je immuunsysteem – en bijgevolg je gezondheid – van groot belang is!

Selenium

Selenium is een mineraal in de lever dat je voornamelijk uit voeding haalt en is onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem. Deze antioxidant beschermt je tegen allerlei schadelijke externe invloeden, geeft je mooie nagels en maakt je haar gezond. Selenium zit o.a. in voedingsmiddelen als vlees, vis, zuivel, groenten, noten en zaden. Voor vegetariërs of vegans is het daarom des te belangrijker om mogelijke seleniumtekorten aan te vullen met supplementen of seleniumcapsules. Zo kan je je gezondheid en immuunsysteem maximaal ondersteunen!

Essentiële aminozuren

Aminozuren zijn de basis van de samenstelling van eiwitten. Ze zijn essentieel omdat ze ervoor zorgen dat je lichaam en je immuunsysteem goed functioneert. Essentiële aminozuren kunnen – in tegenstelling tot gewone aminozuren – niet worden aangemaakt door het menselijk lichaam. Daarom moet je ze innemen via voeding. Net zoals bij selenium, kunnen mensen met een veganistische of vegetarische levensstijl een tekort aan essentiële aminozuren oplopen. Soms is een extra inname van aminozuren aangewezen en kan je gebaat zijn bij het nemen van supplementen.

Zink

Zink is een belangrijk mineraal dat bijdraagt aan het herstel van de huid. Zo zullen wondjes sneller genezen wanneer jouw lichaam over voldoende zink beschikt. Daarnaast zorgt het voor een goede werking van je afweer- en immuunsysteem. Wil je het zinkniveau in je lichaam op peil houden? Vul je gezond dieet dan aan met supplementen.

Hoe kan je je immuunsysteem nog boosten?

Naast het nemen van supplementen om je selenium- of zinktekort aan te vullen en je essentiële aminozuren op peil te houden, kan je ook tal van andere zaken doen om je immuunsysteem te boosten. Zo kan je een gezond dieet volgen, regelmatig aan lichaamsbeweging doen, voldoende slapen en stress proberen te vermijden.