4x de beste tips voor een tuin make-over!

Ben je blij met je tuin, maar staat de inrichting je een beetje tegen? Dan is het hoog tijd voor een tuin make-over! Mensen denken vaak dat dit veel geld en tijd gaat kosten, maar wie dit een beetje slim aanpakt, zal zien dat het helemaal niet zoveel moeite kost. Ook qua kosten kun je hier goed op besparen, zeker als je vooraf een plan hebt opgesteld en slim omgaat met materialen die je nu al hebt. In dit artikel geven wij je dan ook 4 tips voor een tuin make-over.

Zorg voor goede tuinmeubelen

In een tuin horen natuurlijk tuinmeubelen. Bedenk voordat je begint aan het veranderen van je tuin, wat je precies aan meubels wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld graag een mooie, grote tuinset waar je met het hele gezin aan kunt eten, een heerlijke loungeset waar je op kunt ontspannen of zijn je tuinstoelen nog goed, en heb je alleen een nieuwe tuintafel nodig? Tuinmeubelen kopen kan veel tijd kosten, maar niet als je dit van tevoren al goed voor jezelf op papier zet. Zo weet je precies wat je nodig hebt, en ben je zo klaar.

Genoeg zon en schaduw

Van het zonnetje genieten is natuurlijk heerlijk, maar niet de hele dag. Zeker wanneer je gezellig met vrienden of familie aan de tafel zit, kan het al snel gebeuren dat je niet doorhebt hoe fel de zon is. Het gevolg is een verbrande huid waar niemand op zit te wachten. Ook wanneer je kinderen hebt, wil je dat er voldoende schaduw in de tuin aanwezig is, zodat zij veilig kunnen spelen en niet verbranden. Een grote parasol is dan echt een uitkomst. Met een doorsnede van 4,5 meter creëer je schaduw genoeg voor de hele tafel, of voor de plek waar je kinderen spelen in de tuin.

Speelmogelijkheden

Als je kinderen hebt die graag in de tuin spelen, is het belangrijk dat zij ook echt hun eigen plek hebben. Vaak zijn ze al tevreden met een stuk (kunst)gras waarop ze kunnen zitten en hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Heb je echter wat meer plek in de tuin, dan is een speeltoestel ook zeker iets om over na te denken. Dit kan zo simpel zijn als een schommel, maar bijvoorbeeld ook een trampoline of een speelhuis. Zorg er ook direct voor dat er een plek is waar het kinderbadje of het grote zwembad opgezet kan worden, zodat ze daar tijdens de warme zomerdagen ook plezier aan beleven.

Verschillende planten en bloemen

Of je nou van tuinieren houdt of niet, in een tuin horen planten en bloemen. Dit kan in een vaste border waarin je vaste planten afwisselt met één- of meerjarige, maar het kan uiteraard ook in grote bloembakken. Het voordeel hiervan is, dat je deze eenvoudig kunt verplaatsen als je de tuin weer een volgende make-over wilt geven. Wil je bloemen en planten aan gaan schaffen, denk dan na over de kleuren, grootte en bloeiperiode. Bij planten is het ook aan te raden na te denken over een vaste plant, of eentje die maar 1 jaar of 3 jaar bloeit.