Waar moet je opletten als je een auto zakelijk wil gaan leasen

De dag van vandaag kan je allerhande zaken leasen. De meest populaire vorm van leasen is vooral het auto leasen. Het maakt niet of je een contract afsluit als particulier of zakelijk in Nederland. Maar naar welke parameters moet je kijken wanneer je een auto zakelijk wil gaan leasen. Enkele tips in een notendop zetten we even op een rijtje.

Welke leasevorm wil je gaan kiezen

Als je de voorkeur geeft om zakelijk een auto te leasen, dan heb je verschillende opties. De meest gebruikte lease vormen hiervoor zijn:

Operational lease

Wanneer je op zoek bent om een auto te leasen tegen een vast maandelijks bedrag, dan is de beste oplossing een zogenaamde operational lease. Op uitzondering van de brandstof zijn alle kosten inbegrepen. De leasemaatschappij blijft de eigenaar van de auto.

Financial lease

Deze zakelijke auto lease methode heeft het grote voordeel dat de onderneming bij het beëindigen van de leaseovereenkomst eigenaar wordt. Vergelijk het met een hypotheekkrediet. Wanneer de termijn van het contract wordt beëindigd, ben je ook de rechtmatige eigenaar van de wagen.

Shortlease

Talrijke ondernemers vinden shortlease de ideale vorm om een auto zakelijk te leasen. Het grote voordeel is dat je niet verbonden bent aan een lange termijn leasecontract. Hierdoor loop je ook nauwelijks een financieel risico.

Met een representatieve auto rijden

Voor de meeste bedrijfsleiders is auto leasen een perfecte match om met een auto rond te rijden die representatief is en weinig investering vergt. Een auto lease contract afsluiten doe je niet van vandaag op morgen en bekijk grondig wat de auto lease overeenkomst allemaal omvat. Denk maar aan de plaats van het onderhoud en mogelijke reparaties bij ongevallen, vervangauto na een ongeval, winterbanden en dergelijke.

Verlies de bijtelling niet uit het oog

Wanneer je zakelijk een auto least, zal je de bijtelling niet uit het oog mogen verliezen. Wat betekent dit concreet? Als je meer dan 500 kilometers voor privé gebruik rijdt, dan geldt een bijtelling op fiscaal gebied. Het percentage van de bijtelling wordt bepaald door externe factoren zoals de CO2 uitstoot en de leeftijd. Als je de 500 privé kilometers jaarlijks niet overschrijdt, zal je dit moeten aantonen via een (sluitende) rittenregistratie voor de fiscus. Op die manier wordt de bijtelling vermeden.

Haal het maximale uit de fiscale voordelen

Wanneer financial lease je voorkeur heeft, dan heb je automatisch recht op een aantal fiscale voordelen. Dit heeft te maken met het feit dat je voor de fiscus economisch eigenaar bent van de vierwieler. Een van die voordelen is dat je de BTW van de auto boekhoudkundig in rekening moogt brengen. De afschrijving- en rentekosten zijn eveneens aftrekbaar.