Thuiswerkers teruglokken: zo maak je het kantoor aantrekkelijker

Het thuiswerken tijdens de coronaperikelen zorgde ervoor dat veel werknemers de smaak van het thuiswerken te pakken kregen. Kantoren staan daardoor vaak leeg. Toch heb je als werkgever je personeel het liefst regelmatig dichtbij je. Hoe maak je van het kantoor een plek waar ze (weer) graag komen?

Basisfaciliteiten

Zorg dat alle basisfaciliteiten voor een comfortabele werkplek aanwezig zijn en probeer ze waar nodig zelfs te verbeteren. Ouderwetse filterkoffie wordt niet meer zo gewaardeerd, denk aan een moderne machine. Men heeft tevens behoefte aan zijn eigen werkplek: een zelf ingericht bureau, waar geen collega’s plaatsnemen die steeds de stoelhoogte veranderen. Weg met die flexwerkplekken voor vaste werknemers! Verder moet alles goed werken: desktops, telefoons, wifi, printers, de faciliteiten moeten bijkans beter zijn dan thuis.

Extra vermaak

Regel ook wat extra vermaak voor in de pauzes. Werknemers moeten tussendoor zowel bewegen als ontspannen en dat stimuleer je met sport en spel. Een tafeltennis- of voetbaltafel is een idee. Bij sommige kantoren wordt zelfs een klein voetbalveldje (van beton of gras) gereserveerd. Ook fitnessapparatuur vormt geen uitzondering meer.

Meer groen

Planten op kantoor, of zelfs complete groene wanden, zorgen voor zuurstof, gezelligheid en inspiratie. Niemand wordt blij van een grauwe, grijze, kale omgeving. Net als alle andere aanpassingen is het aanschaffen van planten en bomen trouwens aftrekbaar van de belasting.

Verleng lunchpauzes

Je kunt mensen moeilijk verbieden om hun boterhammen achter de computer weg te werken, maar dit komt de energie niet ten goede. Keur het af en organiseer gezamenlijke lunches, waarbij niet strikt op de tijd gelet wordt. In Zuid-Europa is enkele uren pauze heel gebruikelijk. Dit zal niet snel overwaaien, we zijn gehecht aan ons ritme. Maar een half uurtje is te weinig om tot rust te komen.

Creëer een buitenplaats

Wanneer je buiten enkele picknicktafels neerzet, zijn werknemers bij mooi weer eerder geneigd om naar buiten te gaan. Frisse lucht zorgt voor nieuwe energie en het is belangrijk om zo nu en dan letterlijk meer afstand te nemen van het werk. Snij tijdens lunches dus ook andere onderwerpen aan dan werkgerelateerde besoignes. Over frisse lucht gesproken: denk ook eens aan de airco en de zuurstofhuishouding in het pand: heb je niet liever af en toe de ramen open?

Het kantoor als vluchthaven?

Al met al is het goed mogelijk om van het kantoor een plek te maken die mensen opzoeken, juist om het huis te ontvluchten. Het is bekend dat er veel irritatie ontstaat in huishoudens waar twee mensen tegelijk thuiswerken. Niet leuk, maar hier ligt een kans.