Is het leasen van een auto verstandig?

Heb je een nieuwe auto nodig? Veel mensen besluiten in dat geval om een nieuwe auto aan te kopen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een auto te leasen. Dit is tegenwoordig zeer populair, want het brengt verschillende voordelen met zich mee. In deze tekst bespreken we enkele voordelen van een auto leasen, zodat je zelf een afweging kunt maken.

Ideaal voor mensen met weinig spaargeld

Een auto is een relatief duur vervoersmiddel en daarom heb je vrijwel altijd spaargeld nodig om deze aan te kopen. Niet iedereen is echter voorzien van voldoende spaargeld. Daarom besluiten veel mensen om een lening af te sluiten voor een auto. Dit is bijna altijd onverstandig. In de eerst plaats omdat je flink wat rente moet betalen. Daarnaast weet je ook niet altijd of je het kunt terugbetalen. Mensen zonder spaargeld kunnen daarom ook beter een auto leasen. Je betaalt dan namelijk alleen een vast bedrag per maand.

Je weet altijd waar je financieel aan toe bent

Een ander voordeel van het leasen van een auto is dat je altijd weet wat de precieze maandelijkse kosten zijn. Je betaalt maandelijks immers niet alleen voor de auto, maar ook voor de extra service. Bij de meeste leasebedrijven zijn de onderhoudswerkzaamheden en reparatiekosten bijvoorbeeld inbegrepen. Bij eventuele pech op de weg kom je dus niet voor financiële verassingen te staan.

Verschillende contractmogelijkheden

Veel mensen zijn bang dat ze voor een lange periode vastzitten aan het leasecontract. Uiteraard heb je de mogelijkheid om een vast contract voor een lange periode af te sluiten, maar dit is meestal niet verplicht. De meeste leasebedrijven bieden ook variabele contracten aan. Deze zijn het gehele jaar opzegbaar, maar meestal zijn de maandelijkse kosten dan wel hoger. Kijk dus goed welk contract het beste bij je situatie past. Bij de meeste leasebedrijven kun je eerst een vrijblijvende offerte aanvragen. Dan weet je waar je financieel aan toe bent.

Na de leaseperiode de auto overkopen

Is de leaseperiode voorbij? In dat geval kun je bij de meeste leasebedrijven er ook voor kiezen om de auto over te kopen. Dit is ideaal voor mensen die erg gehecht zijn geraakt aan de auto. Je kunt er dan langer van genieten. Bovendien betaal je meestal minder dan de aankoopwaarde, omdat de auto al voor een deel is afgeschreven. Je bent bij de meeste leasebedrijven overigens niet verplicht om de auto over te kopen na de leaseperiode. Het is slechts een extra service die ze bieden.