Lentefeest? Organiseer zelf een betekenisvolle ceremonie

Voor sommigen is een lentefeest een soort verjaardagsfeest maar dan in de lente; het draait om gezellig samenzijn en je kind in de bloemetjes zetten. Voor andere gezinnen is het belangrijk om even stil te staan bij de betekenis van een lentefeest, ook wel een “groeifeest” genoemd. Maar hoe maak je zo’n feest nu betekenisvol en geef je zingeving mee?

Traditie van een lentefeest

Een lentefeest wordt gevierd wanneer je kind in het eerste en/of zesde leerjaar zit, in België vooral als niet-religieus alternatief voor het communiefeest. Maar de symboliek die aan de leeftijden van 6 en 12 jaar hangt, speelt vaak ook mee bij het lentefeest. In het eerste leerjaar start je aan de lagere school en zal je leren lezen en rekenen en de wereld verder ontdekken. Op je 12 jaar sta je dan weer op de rand van jongvolwassenheid; een periode waarin je grenzen aftoetst, relaties en vriendschappen vormt en jezelf verder ontplooit. Belangrijke mijlpalen in het leven dus, en daar hoort een feest bij!

Maak een verhaal rond je kind

Een lentefeest mag dus zeker in teken staan van deze traditie: je kind groeit en ontdekt, en dat wil je vieren. Ook wanneer je lentefeest uitnodigingen wil maken, kan je die zingeving eraan toevoegen. Denk aan een mooi tekstje, een zelfgemaakte tekening of een kinderfoto. Een ceremonie of “zingeving” kan veel ouders afschrikken, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Denk aan mooie herinneringen, de waarden die je als gezin belangrijk vindt, leuke anekdotes, toffe kinderfoto’s, en wat je als ouder je kind allemaal toewenst in zijn/haar verdere avonturen. Houd een korte brainstorm sessie, maak er een verhaal van, en je hebt een prachtige, natuurlijke ceremonie om je kind in de bloemetjes te zetten.

Betrek je kind

Natuurlijk draait het feest ook om het feestvarken. Betrek dus zeker je kind in de organisatie ervan. Misschien wil hij of zij wel iets voordragen, een toffe activiteit organiseren of een tekening maken voor de bedankjes. Net zoals een bedankje voor een communie, kan je ook voor een lentefeest een aandenken ontwerpen. Zo kan je het zelfs nog persoonlijker maken door ook een klein briefje toe te voegen waar elke gast iets op kan schrijven voor je kind: Wat wens je hen? Wat bewonder je aan hen? Hoe zal je er altijd voor hen zijn? De opdracht is zo simpel, maar je zal de antwoorden voor altijd koesteren. Want niet alleen jij wil je kind een prachtige toekomst wensen, ook elke gast ziet je kind zo graag. En is dat niet waar een lentefeest om draait?